Goju Ryu

Okinawa Goju Ryu Karate-Do

Okinawan Goju Ryu Karate er en af verdens ældste og mest traditionsrige karatestilarter. Karate stammer oprindeligt fra ø’en Okinawa, og var kendt under navnet ”Tode” (Kina hånd), indtil det skriftede navn til karate i 1936

Okinawan Goju Ryu Karate-Do er sammensat af 4 forståelseselementer:

1.
Okinawan – refererer til, at denne form for Goju Ryu, er den oprindelige og rene form fra karatens oprindelses sted, Okinawa.

2.
Goju Ryu – refererer til, Go=hård, Ju= blød og Ryu=stilart.
Navnet blev givet af Goju Ryu’s grundlægger Chojun Miyagi i 1931 og er taget fra digtet Hakku Kenpo i Bubishi’en. Navnet kommer fra sætningen: ”Ho wa Goju wa Donto su”. Oversat: ”Alt i Universitetet indånder blødt og udånder hårdt”.

3.
Karate – refererer til, at kampkunsten under et, betegnes som, ”Tom hånd”.
Karate blev i 1933 anderkendt af blev det kaldt Tode, (Kina hånd), dette blev ændret på et møde mellem de største Okinawiske mestre i 1936. Her besluttede man, at ændre skrivemåden og udtalen, så det fremover hed ”Tom hånd”.

4.
Do – betyder vej.
Vidner om det Zen buddhistiske element i Karate. Do refererer til det, at være tilstede i nu’et – at ”være” et, med det man gør.
Karate-do oversættes oftest som ”Den tomme hånds vej”, men har en dybere mening end det…

Chojun Miyagi har udtalt:

”Karate er den eneste form for kampkunst – hvor man kan træne alene…”

Moderne japansk karate…

I 1920’erne begyndte karate, at blive udbredt til selve Japan, med opvisninger og besøg, af nogle af de største Okinawiske mestre. Blandt andet Miyagi Chojun, Mabuni Kenwa og Funakoshi Gichin. På Okinawa blev karaten trænet i små grupper eller direkte fra person til person. Kata’erne var komplicerede og indeholdt farlige og svært tilgængelige teknikker, som det tog lang tid at mestre.

I Japan ønskede man en anden tilgang til karaten. Her ville man have karate introduceret, som en træningsform på læreranstalterne og militærakademierne. Dette krævede en helt anden træningsstruktur. Som fysisk aktivitet på læreranstalterne, var det vigtigt, at de farligste teknikker blev taget ud eller ændret, mens militæret ikke ville acceptere, at det tog for lang tid at lærer soldaterne, det mest grundlæggende.

Funakoshi Sensei (Grundlægger af Shotokan) blev forgangsmanden og anderkendes i dag, som en af grundlæggerne af ”japanske” karate. Han fjernede som den første, alle de farligste og sværeste teknikker fra kata’erne og de længste kata’er, brød han op, til 2 eller 3 nye. Funakoshi Sensei beskriver i sin karate bog ”Kyohan karate-do”, hvordan han på den måde, skaber et modernet og let tilgængeligt karatesystem, som lynhurtigt, bliver accepteret på læreranstalterne og på militær akademierne.

Funakoshi skriver blandt andet:

1. ”Da jeg havde været med til, at ændre navnet fra ”Tode” til karate, begyndte jeg at revidere og forenkle andre punkter”

2. ”Idet jeg håbede, at karate kunne blive intergreret i undervisningssystemet i de offentlige skoler, gik jeg i gang med at revidere kata, for at gøre dem så enkle som muligt”

3. ”Karate som nu bliver trænet på de højere læreranstalter er på bare 10 år, ændret totalt fra det jeg oprindeligt havde trænet på Okinawa med Itosu Sensei og Azato Sensei”

4. ”Det vigtigste er, at karate som sportsform, der benyttes til fysisk træning, er så enkelt, at alle kan træne den – uanset alder og køn”

På Okinawa var det kun et par håndfulde ”oprindelige mestre”, som kunne undervise på det højeste niveau, men med udbredelsen til Japan, var der behov for mange instruktører. Okinawiske elever, som havde lært karate i skolerne på Okinawa, rejse nu i stor stil til Japan og begyndte at undervise i den nye form for ”Moderne japansk karate”.

Mange af de oprindelige træningsmetoder, teknikker og ikke mindst træningsredskaber, blev efterhånden glemt eller udeladt i den japanske karate.

Kongstanken var, at al karate med tiden skulle samles under et og man begyndte i slutningen af 30’erne, at lave et fælles karate-pensum.

Med Japan indtræden i 2. Verdenskrig døde dette projekt. I Japan blev karate mere og mere militaristisk, mens karate op Okinawa faldt tilbage til sit oprindelig leje.

Okinawan Goju Ryu Karate er en af verdens ældste og mest traditionsrige karatestilarter. Karate stammer oprindeligt fra ø’en Okinawa, og var kendt under navnet ”Tode” (Kina hånd), indtil det skriftede navn til karate i 1936.